Історія Рівненської Духовної Семінарії і Академії

Історія Рівненськї Духовної Семінарії і Академії

У вересні 1989 року в м. Рівне розпочалося Біблійне навчання, в основі якого, була  затверджена програма  Австрійського інституту ВEE. По великому рахунку, це і був початок історії Рівненського Біблійного Інституту, саме так спочатку називався наш навчальний заклад.

8 вересня 1990 року в церкві м. Здолбунів пройшли перші заняття за програмою Московських Заочних Біблійних курсів; навчалися студенти з двох областей, – Рівненської і Волинської. Перший випуск відбувся у 1993 році;  22 студенти отримали дипломи християнського служителя.

В 1991 році Інститут зареєстровано в органах влади. З цього часу заняття проводились в будинку Рівненської Райдержадміністрації.  

Взагалі, ініціаторами відкриття Рівненського Біблійного інституту були брати Василець Павло Купріянович та Калабський Олександр Федорович.  Першими викладачами були  Балабак Петро, Музичук Петро Васильович, Білецький Микола Гнатович, Калабський Олександр Федорович, Володимир Сад, Володимир Полінчук. Згодом до них приєдналися інші викладачі, такі як: Манелюк Сергій Володимирович; Булейко Наталія Іванівна та Трофімчук Олександр Володимирович.

З 1994 року офіс Інституту знаходиться в церкві “Святої Трійці” м. Рівне.

В 2001 році, після наполегливої праці, яку очолював Василець П.К., була завершена реконструкція приміщення по вулиці Хліборобів, 2.

В цьому ж році, 1 березня,  назва “Рівненський Біблійний інститут” була перейменована на “Рівненська Духовна Семінарія і Академія” ХВЄ.

 Першим президентом навчального закладу  був брат Василець Павло Купріянович, який і стояв біля джерел заснування біблійної освіти на Рівненщині.

Лекції читали відомі професори з-за кордону: Джордж Батсон, Ігор Білас, Фред Смольчук, Леонід Якобчук,  Авраам Байбл, Стів Дуррасов,  Микола Пекун, Павло Демітраж, Бертон Пірс, Пен Кларк, Девід Хакет, Юджин Сміт.

На час, коли заклад не мав власного прощення, навчання регентів відбувалося на базі помісних церков. Навчали майбутніх регентів викладачі: Приварський Роман Леонтійович, Полюхович Ірина та  Наливайко Марійка.

         В 2002 році був створений факультет Музичного Служіння, деканом якого обрано Свістюлу Бориса Миколайовича.

У 2011 році Павло Купріянович Василець важко захворів і в червні 2012 року новим президентом Семінарії було обрано Третяка Олександра Віталійовича.

З приходом нового керівника, відбулося ряд важливих змін: Семінарія почала приймати студентів не тільки з Рівненщини, але з усієї України; були започатковані нові академічні програми; проведено ряд важливих ремонтних робіт; відбулося розширення штату працівників.

В грудні 2020 року Третяк О.В. був обраний мером міста Рівне , тому новим ректором Семінарії  став Трофімчук Олександр Володимирович.

У РДСА викладали багато відомих українських євангельських вчителів: Кліновський А.І., Бричка В.Д, Попчук О.І. Синюк М.П., Мурах Р.М., Пишняк М.М.,  Манелюк С.В., Колесников О., Савчук О.Ф, Музичук П.В., Величко В.І., Паламарчук В.І., Гура  В.

До послуг студентів відкрита столова на 48 посадочних місць, гуртожиток на 70 ліжок, 5 навчальних аудиторій та бібліотека, яка нараховує біля 10 тис. екземплярів літератури на трьох мовах. Активно формується електронна бібліотека.

Рівненська Духовна Семінарія і Академія є вищим духовним навчальним закладом Української Церкви Християн Віри Євангельської в  Рівненській області, утвореним з метою підготовки служителів різних рангів для помісних Церкви та для підготовки науково-педагогічних кадрів для християнських навчальних закладів.

Основна мета – реалізація і розвиток вищої теологічної освіти, підготовка практичних працівників та  викладачів для потреб Церкви.